#masak

Advertisement


Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Nasi Goreng Kimchi . . Bahan2 100g daging 3 ulas bawang putih ditumbuk 1 cawan kimchi Garam 2 sudu Gochujang 1 mangkuk nasi 1/4 cawan jus Kimchi 1 sudu kecil minyak bijan Daun bawang . . Toppings 1 biji telur Rumpai laut Daun bawang . Kredit @ khairulaming .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


2💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Sotong goreng 🐙🐙🐙🐙 Kredit @ aimmafiaz . .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


2💬Normal

Es Buah Mie 🍓🍊🍒 —————————————————— Dari namanya aja udah bikin penasaran, es buah mie. Psstt..tenang jangan mikir macem-macem dulu. Minuman ini seger banget buat dinikmati minggu siang sambil nonton film favoritmu lho. Penasaran? Yuk langsung lihat video selengkapnya dan bagikan resepnya ke semua temanmu. ⠀⠀⠀⠀ —————————————————— ▼Bahannya▼ - 200 g Agar-agar Merah, siap pakai - 200 g Agar-agar Putih, siap pakai - 200 g Agar-agar Hijau, siap pakai - 150 g buah leci kalengan - 2 buah (250 g) nanas madu, kupas - 1 sdm biji selasih, rendam dengan air dingin - 1 L susu cair - Es batu secukupnya - 3 sdm sirop coco pandan ⠀⠀⠀⠀⠀ ▼Langkah-Langkah▼ 1. Potong masing-masing agar menjadi tiga bagian. Serut kasar agar merah,putih dan hijau, sisihkan. 2. Potong- potong buah nanas mengikuti seratnya. 3. Tuang agar-agar hijau,merah, putih, longan, nanas, dan biji selasih 4. Tuang susu cair, aduk rata. 5. Siapkan gelas saji, tuang buah mie ke dalam gelas, lalu taruh es batu secukupnya, dan tuang syrup di atasnya. . . ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ Jangan lupa like, comment & mention teman kalian 😊 Di follow yuk:   @resepmasakanrumah  .id ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖   #resep     #resepindonesia     #kumpulanresepmasak     #dapurku     #masakdidapur     #bumbudapur     #masakanku     #resepmama     #resepibu     #masakanlokal     #resepdapur     #makandirumah     #masakgampang     #masakmurah     #EndeusTV     #InspirasiMasakTiapHari     #MasakEndeus     #resep     #masak     #belajarmasak     #masakmudah     #recipe     #cooking     #healthy     #yummy     #instafood     #delicious     #resepmasakan     #instafood     #ResepEsBuahMie     #EsBuah     #esbuahsegar  


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Fuhhh meleleh telur tu 🥚🥚 So esok dah tau nak sarapan apa 😋😋 . . .kredit khairulaming .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


1💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Buat menu minum petang best ni 😍 Kredit : mheememhor .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


1💬Normal

Advertisement


Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Siapa tau nama kuih ni? Biasa makan je tapi taktau nama apa. 😅 sedap ! Inti dia cair dalam mulut perghh Resepi dalam komen BAHAN INTI: 2 biji telur 2 cawan santan ¾ cawan gula 2 sudu besar tepung kastard 2 sudu besar tepung jagung 2 helai daun pandan Secubit garam Sedikit pewarna hijau CARA MEMBUAT INTI: 1) Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebat / rata. 2) Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali. 3) Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk dahulu. BAHAN UNTUK KULIT: 2 cawan tepung gandum 2½ cawan air Sedikit garam 1 sudu kecil baking powder ½ sudu kecil soda bikarbonat 1 biji telur Sedikit pewarna kuning / hijau CARA MEMBUAT KULIT: 1) Campur kesemua bahan. Kisar dan tapiskan. 2) Masak seperti membuat kuih dadar atau pancake. Masak hanya sebelah permukaan sahaja ( tak perlu terbalikkan ). 3) Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan. 4) Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi. 5) Kemudian lipat dan tekan hujung kuih tersebut. Tekan dengan sudu untuk mendapat bentuk yang cantik. NOTA: 1) Sebaiknya guna fry pan yang kecil untuk dapatkan bentuk yang sama besar. 2) Boleh juga gunakan acuan membuat karipap. SELAMAT MENCUBA..😉😉 X mo simpan je naa..wajep cube! Hehee .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


2💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Kejadian pada hari ini.. *RESEPI KUIH PERIA* BAHAN-BAHAN -1 paket tepung pulut(500g) -1 cawan gandum -santan cair secukupnya(sy letak garam skit) -inti kacang merah(saya beli yg dah siap) _ CARA-CARA _ -campurkan tepung pulut dan tepung gandum.(gaul sebati) -masukkan santan sikit2 dan uli sehingga mnjadi doh. _ -Dan bentukkan,masukkan inti,sapukan sedikit mnyk supaya x melekat.(saya lorekkan guna sudu garfu je) _ -kukuskan dgn api yg sederhana(10-15 mnt). *selamat mencuba* Kredit Aida Syuhada .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Nampak macam sedap je. Tapi apa nama makanan ni ek? Siapa tau? . Kredit @ poiluang_cooking .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . RESEPI MEE GORENG BASAH sumber : Ieda Roslida . Bahan-bahan: Mee kuning 1 bungkus. Sotong 10 ekor. Fish ball 1 paket. Sayur sawi jepun 1 ikat. Tomato 1 biji. Cili kisar 5 sudu besar. Sos tiram 1 sudu besar. Kicap pekat 1 sudu besar. Kicap manis 5 sudu besar. Kicap mee 2 sudu besar. Air putih 1 cawan kecil. Minyak masak 2 sudu besar untuk menumis. . Bahan-bahan tumbuk Cili api 10 biji. Bawang putih 3 ulas. Tumbuk bagi pecah ataupum sampai lumat. . Cara-cara: Panaskan kuali. Masukkan minyak 2 sudu besar. Dan tumiskan cili kisar dengan bahan-bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit, masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mee, dan masukkan sotong & fish ball dan masukkan air putih 1 cawan kecil. . Masak dan kacau-kacau bagi sebati, masukkan sayur dan kacau-kacau lagi. Lepas tu masukkan mee kuning dan tomato. Kacau-kacau bagi sebati dan masak. Siap. . Masak mee goreng basah style cik ida ni tak pakai gula, garam dan aji. Sebab rasa kicap-kicap tu semua dah cukup. 👍 .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Healthy Menu 1 : Tuna Sandwich . . Ingredients: 2 boiled eggs 1 can of tuna 1 tbsp mayo (can subtitute with greek yogurt kalau kau kaya) 1/2 tomato 1/3 shallot Black pepper Salt 1/2 lemon juice 3 wholewheat bread Lettuce . Kredit @ khairulaming .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Roti heaven.. 8 keping roti Gardenia di susun 2 keping 2 keping dalam loyang yg di lapik baking paper letak kan sedikit butter mcm dalam pic di bawah. 8 biji telur semangkok kecil mozzarella semangkok kecil cheese cheddar parut semangkuk kecil daging cincang ramly sebiji bawang besar di dadu 2 biji cili besar di hiris sedikit daun bawang di hiris sedikit aji shio black pepper kocok2 kan semua dan tuang atas roti bakar dalam oven dengan suhu 200c api atas bawah 25 minit atau sampai garing . makan panas2 sedap. . Cdt:emma . . .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Chicken Chop 🍗🍗 . . Bahan2/Ingredients: 🔥for Black Pepper Sauce 🌕2 sudu mentega (2 tbsp butter) 🌕1 biji bawang holland (1 holland onion) 🌕1 sudu tepung gandum (1 tbsp wheat flour) 🌕1 cawan air (1 cup water) 🌕1 sudu sos tiram (1 tbsp oyster sauce) 🌕1 sudu kicap manis (1 tbsp sweet soy sauce) 🌕1 sudu lada hitam (1 tbsp black pepper) 🌕Garam (salt) . Kredit @ khairulaming .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Advertisement


Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Yang mana rasa mengidam nak makan Spaghetti Aglio Olio 🍝 ni buat je sendiri. Senang aje 😘 . Kredit : datinismatia . .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Jom buat sup telur simple 🥚🥚 Kredit : roshayatie_kitchen .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Pumpkin Ginger Cake. 🎃 Bitter Banana loves the true colour of something. Like natural crack of a cake or uneven cookie sizes. Even tough it looks cracky, each one of them is crafted with a smile. 😊 Visit   @bitterbananaaa   for recipe. . . .   #pumpkinginger     #pumpkingingerbread     #pumpkin     #ginger     #cake     #bake     #food     #foodporn     #foodgasm     #instafood     #dapur     #masak     #makan     #bintaro     #jakarta     #bitterbanana  


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Org dah jemu makan keropok Megi Viral ni ,tapi kite baru nk try 😂😂 Jadik lah buat makan malam ni 😋 Resepi : *2bungkus megi kari *Telur 2biji Tepung Gandum 4sb Tepung Ubi 14sb 🌹Rebus megi sampai kembang ,toskan . 🌹Blend kan megi ,rencah & telur .blend sebati . 🌹Dah siap blend ,letak dlm satu bekas besar utk uli .masukkan tepung gandum & tepung ubi . 🌹Uli smpai boleh digentel jd cm keropok lekor tu .hehe . 🌹Panaskan air ,pastu rebus .dia dah terapung dah masak & boleh angkat . 🌹Agak2 dah kering ,boleh la potong & goreng .Siap !😋😋 . Kredit Nabiha NurAdam .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Maggi goreng . Bahan2 1 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 3 biji cili padi 1 sudu sos cili 1 sudu sos tomato 1 sudu kicap manis Ayam dan fisk cakes 2 biji telur 2 paket maggi dan perencah Sayur sawi dan lada merah (sesetengah orang tak suka rasa strong perencah. Boleh kurangkan perencah mengikut kesesuaian) . Maggi tu jangan rebus lama sangat. Sebab dia akan masak lagi bila kita goreng. . Kredit @ khairulaming .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Ada Peminat Sis Sheila?Jom Followw IG Masakan Beliau 👉   @dapursheila   . Resepi kulit apam puri : Dua cawan tepung gandum Satu biji telur Setengah paket yis Empat sudu besar gula Dua cawan air Sedikit garam Sedikit pewarna ( ikut suka nak warna apa ) Cara buat kulit apam puri : Kisar semua bahan sampai sebati, perap lima minit Resepi Apam Puri Inti Kastard Bahan untuk resepi inti apam puri kastard : Satu cawan tepung gandum Dua sudu besar tepung kastad Satu cawan gula Tiga cawan air Sedikit pewarna kuning Cara buat inti apam puri : Cara cara membuat inti apam puri custard : Kacau sampai sebati bahan diatas. Masak atas api dapur hingga likat. Kredit Resepi : faizal iqmal via mahn .   #malaysianfoodie     #resepimudah     #malaysia     #foodpanda     #masakan     #masak     #dapur     #makan     #makanan     #foodpornmalaysia     #ketukketukramadhan     #sukamakan     #sukamasak     #kuatmakan     #kakimakan     #makanmakan     #makan2     #makanapa     #masakapahariini     #masaksendiri     #lapar     #sedapsangat     #vitdaily     #makanfree     #sedapgiler     #malaysiafood     #makanmakanmakan   Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0102604170


0💬Normal

Next Page